Nume: |
ASOCIAȚIA G.A.L. FĂGĂRAȘUL DE SUD-ȚINUTUL POSADELOR |
E-mail: |
office@gal-tinutulposadelor.ro |
Telefon: |
0348 520 389 |
Website: |
https://www.gal-tinutulposadelor.ro/contact |
Adresa: |
Bulevardul Alexandru Ioan Cuza,nr 4 ,Domnești 117370, judet Arges |
GAL-urile (Grupurile de Acțiune Locală) au la bază un parteneriat public-privat, și funcționează în asociație, având membri fondatori, Administraţii Publice Locale, precum și reprezentanţi ai Sectorului Economic şi ai Societăţii Civile.
Grupul de Acțiune Locală (GAL) este o formă de parteneriat constituit în mediul rural care reunește reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriul respectiv, creat cu scopul de a implementa metodele LEADER (Liaison entre actions de développement de l'économie rurale) de dezvoltare rurală. Dimensiunea și populația teritoriului acoperit de un GAL sunt variabile, astfel încât o asemenea secțiune transversală multisectorială a unei comunități locale poate cuprinde între 5.000 și 150.000 de locuitori.
O astfel de structură este finanțată în baza unei bugetări prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), scopul fiind participarea la cofinanțarea proiectelor de tip Leader din arealul de acoperire. GAL-urile elaborează o strategie de dezvoltare rurală (SDR) locală integrată și sunt responsabile de implementarea acesteia.
Grupurile de Acțiune Locală aduc în principiu mai multă vizibilitate teritorială fermierilor care sunt astfel regrupați. Ele au la bază platforma europeană LEADER.
GAL-urile elaborează o strategie de dezvoltare rurală locală integrată şi sunt responsabile de implementarea acesteia. Această strategie trebuie să facă obiectul unui consens larg la nivelul tuturor actorilor. Ea are la bază o analiză-diagnostic a teritoriului care are ca obiectiv prezentarea unei situaţii complete a teritoriului şi reperarea punctelor forte şi slabe pentru a putea identifica priorităţile de dezvoltare. Aceasta se realizată în partenariat cu totalitatea actorilor potenţiali din teritoriu care trebuie asociaţi din stadiul cel mai incipient cu putinţă în demersul de dezvoltare. Cei implicaţi pot fi:
- Persoane fizice şi/sau asociaţii ale lor care reprezintă interesele sferei sociale-nonprofit;
- Agenţi economici interesaţi;
- Administraţii locale, instituţile publice judeţene, regionale, naţionale, europene care au ca atribuţii realizarea de politicii regionale, armonizarea politicilor sectoriale şi teritoriale.
Este important ca în cadrul GAL-ului partea privată şi sectorul non-profit să reprezinte majoritatea şi nu sectorul public. Responsabilitatea comună creează premise pentru rezolvarea problemelor şi realizarea echilibrului între posibilităţi şi necesităţi.