ASOCIATII SPORTIVE SI CLUBURI SPORTIVE DIN ROMANIA.
FNCPR uneste Asociatiile Columbofile din toate judetele tarii pentru a organiza Campionatul National Columbofil si Campionatul Olimpic al Romaniei.
Prima organizatie columbofila din Romania a fost Asociaţia Columba- Uniunea Romana pentru Cultivarea Porumbeilor Calatori, fondată în 1937 de către Maiorul Traian Nițescu, cel care ulterior a fost executat de către regimul comunist în închisoarea de la Gherla și îngropat într-o groapă comună.
Aceasta si- a dobandit legal personalitatea juridica in anul 1939 prin Sentinţa nr. 9 din 21.03.1939 pronuntata de Tribunalul Ilfov, Secţia 1 CC, legalizata prin Decretul-Lege din 02.11.1940, reorganizata, menţinută si instituţionalizata ca atare prin prevederile decretelor si hotărârilor Consiliului de Miniştri ca Asociaţia Centrala a Crescătorilor de Porumbei din România si Uniunea Federaţiilor Columbofile din România (U.F.C.R) prin încheierea din 31.01.1991 pronunţata in Camera de Consiliu a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
De-a lungul vremii denumirile acestei organizații s-au schimbat în funcție de modificările legislative, iar începând cu anul 2007 a luat ființă Federatia Crescatorilor de Porumbei din Romania, organizată prin prevederile Legii nr. 26/2000, care a preluat istoricul și patrimoniul columbofil al organizației istorice din România.
Federația Crescătorilor de Porumbei din Romania, denumită în continuare FCPR, reprezentanta actuala a columbofiliei la nivel national, persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, cu patrimoniu propriu, distinct si indivizibil este continuatoarea legală a primei forme de organizare columbofilă din România – Asociaţia Columba- Uniunea Romana pentru Cultivarea Porumbeilor Calatori, fondată în 1937.
Federatia Crescătorilor de Porumbei din România are sediul in municipiul Bucureşti, strada Fagaras, nr.14, sector 1, Bucureşti cod postal 010898, având patrimoniu, sigiliu, stampila si emblema sa proprie.
Federaţia Crescătorilor de Porumbei din România reprezintă interesele asociaţiilor columbofile afiliate la aceasta, fiind constituita pe principiul liberei asocieri ca organizaţie nonprofit, cu personalitate juridica si patrimoniu privat, distinct si indivizibil.
Porumbeii voiajori au fost un aliat de nădejde al Armatei Române în cele doua războaie mondiale prin trasmiterea de mesaje in mod rapid și eficient.
Azi activitatea noastră este prezentă în toate județele României – 45 de ASOCIATII- si in mun. Bucuresti, prin intermediul asociațiilor afiliate care organizeaza anual peste 650 de concursuri pentru cei peste noua mii de membrii activi.